همشهری آنلاین: عروسک های "بازبازک" و "دهتولوک" و کتاب "تکه وتکه چی" در هفته ملی کودک و طی مراسمی با حضور سید محمد بهشتی رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری رونمایی شدند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری لیلا کفاش‌زاده رییس دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اعلام این خبر خاطرنشان ساخت که عروسک دهتولوک با شماره 1101 و عروسک بازبازک با شماره 1095 در فهرست میراث ناملموس ثبت شدند.

عروسک "بازبازک" از استان خوزستان عروسکی دارای مفصل متحرک است که از زمان‌های قدیم توسط مادران برای کودکان ساخته می‌شد.

بدنه اصلی عروسک از شاخ‌های نی بومی خوزستان است که توسط نخ به حرکت درمی‌آید.

"بازبازک" به معنای بازیدن یا همان بازی کردن است.

از این عروسک در مراسم شادی و عروسی و یا تولد نوزادان و دیگر جشن‌ها همراه با نواختن موسیقی محلی استفاده مي‌شود.
عروسک "دهتولوک" متعلق به بومیان روستاهای جزیره قشم استان هرمزگان است.

این عروسک که فقط با پارچه ساخته می‌شود و از ساختار ساده‌ای برخوردار است در زمان‌های قدیم توسط مادربزرگ‌ها و مادرها ساخته می‌شد و در شب‌های دراز جزیره به همراه آنان برای کودکان قصه گفته می‌شد.

بنا به این گزارش سید محمد بهشتی در مراسم رونمایی از این عروسک‌ها و کتاب تکه و تکه‌چی از افرادی که در طول سالیان برای زنده نگهداشتن این آداب و رسوم و همچنین میراث ناملموس زحمت کشیده اند، تشکر و قدردانی کرد.

بهشتی با اشاره به اینکه فرهنگ از ابعاد گسترده و نامحدودی برخوردار است اقدامها و فعالیت های افراد و نهادها و موسسه‌ها برای زنده نگهداشتن آداب و سنن گذشته را به اقدامات چریکی تشبیه کرد که به نجات فرهنگ منجر می‌شود.

کتاب تکه و تکه‌چی، قاصدان بهار، آیین بهاری تکه‌گردانی در آذربایجان به قلم پوپک عظیم‌پور تبریزی به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شده است.

این کتاب به آیین پیش بهاری تکه‌گردانی متعلق به قوم آذری می‌پردازد که یکی از شادترین آیین‌هایی است که از سالیان گذشته و در آستانه بهار در آذربایجان برگزار می‌شود.

کد خبر 310332

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار فرهنگ عمومی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha